Banner
Banner
Banner
sales header
SOH boardgame sales
SOH mtg sales
SOH pok sales
SOH ygo sales

 

0
0.00 €

Two weeks ago Johan De Gruyter placed fourth at the Grand Prix in Birmingham. He has since prepared an account of his experiences which we're now here to share.

 

Whether you're looking to improve, merely interested, or curious as to how you would have done it, it can certainly be useful to look at a GP from the perspective of one of its finalists. That's why today we're sharing the experiences of Johan De Gruyter, a Pro Magic player, in his own words.

 

We've kept his account as unaltered as possible, with just a few style modifications here and there. So even though we publish all our content in English, for once we're leaving it in Dutch.

 

You will find that sometimes references are made to the live coverage of the event. You can find the footage in question here.

 

Enjoy!

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Ik heb weinig notities bijgehouden en na zoveel ronden is het allemaal wat vaag geworden.

 

Op donderdag had Kristof berekend dat de Constructed Fanatic Package de beste deal is die je ooit zal krijgen dankzij de double up events, dus bijna iedereen neemt dit package. Dan om 12:30 is het eerste legacy double-up event. Maar 3 rondes, maar de prijzen worden verdubbeld dus zelfs als je 1-2 gaat is het nog de moeite.

 

Ik heb heel de GP hetzelfde deck gespeeld, zijnde ravager stompy (=shopless shops, steel stompy).

 

 

Ravager Stompy
SIDEBOARD

 

 

 

Double Up Legacy Event (Part 1)

 

 

Round 1: Matt met Turbo Depths

Die Roll: Win!

Game 1: Ik heb wastelands, chalice, revoker en pressure voor de win

Game 2: Ik heb een snelle spyglass en zie een hand met stage, urborg, dephts, sylvan, crop rotation, hexmage en petal. Ik leg een van de combopieces vast (weet niet meer welke) en heb wasteland liggen, maar hij kan door de redundancy toch een 20/20 maken. Ik kopieer marit lage met metamorph maar hij heeft sejiri steppe vast om voorbij mijn kopie en vault skirge te vliegen.

Game 3: Ik heb weer chalice liggen en doe mezelf veel damage met ancient tomb. Hij kan een 20/20 maken maar mijn board presence is te groot en ik sla hem toch dood.

Score: 1-0

 

 

Round 2: Shane met Turbo Dephts

Die Roll: Loss.

Game 1: Urborg + depths + hexmage = dood

Game 2: Hij heeft needle op wasteland en drie hexmages die platliggen door mijn revokers. Ik heb metamorph op hand maar zie de play niet om deze te casten en needle to kopieren op stage en een eot crop rotation into depths voor marit lage te maken maakt me heel erg dood.

Score: 1-1

 

 

Round 3: Gennaro met Sneaky Show

Die Roll: Win!

Game 1: Show and tell into grisel en ik ben dood

Game 2: Sneak attack into emrakul, slaag mij naar 1 en wipe mijn board. Gelukkig heb ik mishra’s factory vast en trek ik daarna revoker. Slaan en winnen.

Game 3: Show and tell met ancient tomb en island into omni langs zijn kant en lodestone langs mijn kant. Ik waste zijn tomb zodat hij maar 1 spell per beurt kan spelen. Hij speelt pyroclasm om van alles buiten lodestone af te geraken en de beurt erna ponder into petal into through the breach blank te gaan.

Score: 2-1 voor 200 tix

 

 

 

Grand Prix Birmingham

 

Dan de GP zelf, ik heb relatief weinig notities genomen maar weet de belangrijkste plays nog wel.

 

 

Round 1: Anton Valkenberg met Grixis Delver

Die Roll: Onbekend.

Games: Heb weinig notities van deze match buiten de levenstotalen en dat hij in game 2 en 3 naar 6 mullt. In elk geval gingen de games vrij gelijk op wat wel typisch is aan deze matchup.

Score: 1-0 (2-1 in games)

 

 

Round 2: Keith Almeda met Deathblade

Die Roll: Win!

Game 1: Chalice op 1, een revoker loopt in een blauwe ambush viper maar daarna komen er teveel robotjes

Game 2: Hij mullt naar 6, krijgt een deathrite into stoneforge naar batterskull en ik heb geen metamorph of etched champion dus het spel is relatief snel gedaan.

Game 3: Hij mullt naar 6, ik land beurt 2 karn en het spel is gedaan.

Score: 2-0 (4-2 in games)

 

 

Round 3: Louis Bachaud met Grixis Delver

Die Roll: Onbekend.

Game 1: Chalice op 1, dubbel steel overseer + random beest

Game 2: Geen idee, maar zijn leven gaat van 12 naar 0, dus ik vermoed dat ravager er iets mee te maken heeft. Ook was deze speler extreem salty na de match. Hij had blijkbaar 2 byes en is uiteindelijk nog dag 2 gegaan, maar heeft nooit nog een woord tegen mij gezegd. Hij heeft zonder iets te zeggen de results slip ondertekend en heeft dan maar een boek bovengehaald en is beginnen lezen.

Score: 3-0 (6-2 in games)

 

 

Round 4: Marius met Grixis Delver

Die Roll: Onbekend.

Games: Opnieuw weinig notities, het was mij niet duidelijk of hij zuiver delver was maar ik heb wastelands, pyro’s, strixen, gurmags en postboard staticaster gezien als beesten dus ik vermoed van wel. Heb in game 2 een fout gemaakt maar games 1 en 3 gewonnen ondanks een mulligan in game 3.

Score: 4-0 (8-3 in games)

 

 

Round 5: Teemu met Lands

Die Roll: Win!

Game 1: Hij laat per ongeluk een mox diamond zien van zijn deck, dus ik weet dat het waarschijnlijk iets met een 20/20 legendary token te maken heeft. Hij mullt naar 6, ik land chalice op 1 en proceed to beat face.

Game 2: Ik start de game met een leyline en leg op beurt 1 chalice op 1. Daarna speel ik nog spyglass op stage. Hij heeft grip voor de spyglass en chalice en kan nog bijna terugkomen met drop of honey, needle op karakas, crop rotation into glacial chasm. Gelukkig heb ik wasteland achtergehouden op hand om voor lethal te kunnen slaan (had nog karakas en ensnaring bridge als backups vast).

Score: 5-0 (10-3 in games)

 

 

Round 6: Andreas met Czech Pile

Die Roll: Onbekend.

Games: Ik win games 1 en 3, waarbij game 2 een karn wordt gehymned samen met overseer. Hij gaf zelf toe dat de hymn hem daar heeft gered en dat hij gewoon gescoopt zou hebben als ik karn daar had neergekregen. In game 3 win ik door spyglass op scalding tarn te leggen om hem van 3 mana af te houden, wat lukt want hij ziet nooit een ander fetchland dan tarns voordat hij sterft.

Score: 6-0 (12-4 in games)

 

 

Round 7: Stefan Schultz met Storm

Die Roll: Win!

Game 1: Ik heb een chalice op 1, en een heel erg snelle klok (zijn leven gaat van 20 naar 19 en 18 van fetchkes, en dan naar 16, 7 en 0).

Game 2: In de eerste game zag ik enkel een island en swamp dus ik dacht dat hij misschien control speelt. Omdat ik niet helemaal zeker ben board ik niet al mijn control sideboardkaarten in en laat ik lodestone golem steken. Ik hou een hand die een redelijke klok heeft maar zonder disruptie. Op beurt 4 speelt hij cabal ritual, cabal ritual, dark petition etc en ik ga dood aan tendrils voor 22.

Game 3: Mijn thorns gaan er terug in en ik ga turn 1 thorn, turn 2 chalice op 1 en revoker op LED, turn 3 chalice op 0 met nog een revoker op hand. Nuff said.

Score: 7-0 (14-4 in games)

 

 

Round 8: Joona Tiinus met Grixis Delver

Die Roll: Loss.

Game 1: Ik speel chalice op 1, resolved en hij scoopt vanaf er een klok ligt.

Game 2: Delvers, wastelands , true-name nemesis en ancient grudge zorgen voor een bijna onwinbare situatie.

Game 3: Geen idee wat er exact gebeurde, maar ik weet nog dat dit een heel erg close game was waarbij ik tot op de laatste beurten het gevoel had dat ik nog kon verliezen.

Score: 8-0 (16-5 in games)

 

 

Gezien ik heel dag 1 niet op feature heb gezeten was ik vrij zeker dat ik dag 2 direct op camera mocht gaan spelen.

 

 

Round 9: Kowalski met Grixis Delver (feature match)

 

Die Roll: Loss.

Note: Hier krijg ik ook mijn eerste deck check van de dag. Alles was in orde.

Game 1: Je kan alles zien op de feature match, maar het voornaamste is dat game 1 mijn thorn totaal niets doet omdat hij enkel beesten speelt.

Game 2: Game 2 is er een sterk argument om mijn hand niet te keepen vanwege de mishra’s als enige land, maar ik heb hier normaal wel een vrij grote kans om nog een land bij te rapen of een vault skirge voor metalcraft voor de opal. Ik had hier wel beter de ratchet bomb gespeeld in plaats van de overseer zodat ik hem ook eventueel kan vertragen en gemakkelijker naar metalcraft kan. Spijtig genoeg heeft hij bolt en wasteland en trek ik nooit een extra land.

Score: 8-1 (16-7 in games)

 

 

Round 10: Laurent met Grixis Delver

Die Roll: Loss.

Games: Ik win G1 en G3 door mulls van zijn kant en snelle beats met lifelink.

Score: 9-1 (18-8 in games)

 

 

Round 11: Gary Campbell met Moon Stompy

Die Roll: Loss.

Game 1: Ik heb eindelijk een chalice + ancient tomb vandaag, begint Gary met tomb, chalice op 1. Tot zover die play dus. Gelukkig heb ik ook nog veel andere zaken zoals overseer + 2 walking ballista die geen enkel probleem hebben om door een bridge te winnen.

Game 2: Turn 2 Karn seals the deal.

Score: 10-1 (20-8 in games)

 

 

Round 12: Alastair Kennedy met Tin Fins

Die Roll: Loss.

Note: Hier komt de tweede deck check van de dag. Mijn deck nog steeds in orde, maar Alastair krijgt een warning voor marked cards omdat de zijkanten van de sleeves duidelijk strepen in het deck maakten. Hij vervangt de sleeves, vraagt aan de judge om alles te controleren en we krijgen de all clear om te spelen.

Game 1: Alastair mullt naar 6 en ik heb een snelle klok met dubbel overseer en skirge. Uiteindelijk kan hij emrakul via shallow grave spelen en voor 15 slaan. Ik hou steel overseer en nog een beestje in het spel en ga naar 1. Ik sla hem over de komende drie beurten van 15 naar 0.

Note: Wanneer ik zijn deck wil schudden na het sideboarden zie ik dat er terug lijnen in het deck zitten dus we roepen de judge er opnieuw bij. Bleek dat alle sideboardkaarten in het type sleeve zaten dat een andere rand heeft dan de mainboard. De judges hadden dit zelf niet gezien omdat ze de sideboard apart bekeken hadden. De head judge wordt erbij gehaald omdat dit best een netelige kwestie is omdat de judges dit zelf ook niet gezien hebben, maar de head judge beslist dat hij dit ondanks de omstandigheden toch niet kan downgraden dus krijgt Alastair een game loss.

Score: 11-1 (22-8 in games) 

 

 

Round 13: Lukas Muller met Elves

Die Roll: Loss.

Game 1: Hij speelt DRS, ik speel chalice. Een paar beurten erna gaat hij eot arbor, zenith into ranger, bounce forest untap arbor, order into hoof en sla mij naar 3. Ik kan hoof blijven chumpen en waste de arbor. Als ik een land topdeck voor lodestone of een etched champion win ik dit op men sloffen (sta op 2) maar topdeck ancient tomb. Bummer!

Game 2: Jitte actief op beurt 2, reclamation sage ruimt jitte even daarna op maar tegen dan is er een ballista in het spel die de rest opruimt.

Game 3: Chalice tegenover DRS zoals game 1, revokers en andere beestjes ruimen op.

Score: 12-1 (24-10 in games)

 

 

Round 14: Takahashi met Czech Pile (feature match)

Die Roll: Loss.

Game 1: Staat niet op de feature, wat zeer spijtig is want deze game was net de interessantste van de drie. De game gaat lang en uiteindelijk land er een leovold aan zijn kant (samen met een strix en een deathrite) maar ik heb de metamorph om zelf een leovold te maken en gezien zijn deck daar meer last van heeft dan het mijne kan ik zo de game winnen.

Game 2: teveel kolaghan’s command voor mijn deck en ancient tomb deed net iets teveel pijn. De zes damage van de skirges plus tomb voelde heel erg slecht, maar op die moment leek het mij wel het beste om zo snel mogelijk terug een klok online te krijgen. Daarna was de spyglass op delta nodig om kolaghan’s command offline te houden en leven te gainen van fair, maar hij topdeckt een ander fetchland en van daaruit is het alleen maar slecht nieuws. Toch denk ik wel dat dit wel de juiste keuzes waren.

Game 3: Om te reageren op de commentaar van rond daze spelen, ik speelde niet rond daze maar wou karn liever pas later spelen en eerst meer threats spelen die dan hopelijk de counters/removal wegvangen. Omdat ik niets relevants trok en Takahashi op 1 land bleef zitten heb ik dan maar toch de karn geprobeerd die dan obv een force vangt. De tap van wasteland was een fout die gelukkig niet uitmaakte, want ik was wel van plan om aan te vallen met factory meer besloot dit niet te doen wanneer ik de K command zag.

Score: 13-1 (26-11 in games)

 

 

Round 15: Intentional Draw

Note: Hiermee ga ik op de tweede plaats de top 8 in.

Score: 13-1-1 (26-11 in games)

 

 

Quarter Finals: Bernardo Santos met Grixis Delver (feature match)

Ik ben op de play

Game 1: Algeheel denk ik dat ik dit wel juist gespeeld heb. Misschien was jitte in game 1 een betere keuze om te gaan halen, maar dan kon ik deathrite niet uitschakelen en was elke instant of sorcery die hij kon casten een mogelijk probleem geweest met deathrite. Ik had daar wel nog de deathrite kunnen uitschakelen ten koste van de thorn om voor 4 per beurt te kunnen slaan, maar zelfs dan nog kwam de bolt te snel.

Game 2: De mull van game 2 vond ik een lastige keuze, maar als de chalice van de eerste hand een counter vangt gaat die hand nergens naartoe, vandaar de mull.

Game 3: wou ik hem geen extra mana geven met de deathrites, vandaar geen wasteland activatie. De commentatoren zijn heel erg doorgegaan over de niet gespeelde factory, maar op dat punt is dit volledig overbodig met spellskite, overseer etc en het geeft hem enkel extra mana via deathrites omdat de city dan sterft. Metamorph niet spelen was een bewuste keuze vanwege de mogelijkheid van counters in zijn hand en ik wou zijn relevante resources zoveel mogelijk beperken. Ik had wel iets agressiever kunnen aanvallen met champion.

Score: 14-1-1 (28-12 in games)

 

 

Semi Finals: Gary Campbell met Moon Stompy (feature match)

Ik ben op de play

Game 1: Ging wel ok.

Game 2: Was een grote tilt.

Game 3: Was pech (mijn enige outs waren ballista en ratchet bomb en ik moest ze daar trekken ipv wasteland). Op dit punt was ik al vrij uitgeput en daarbovenop had de judge ons tussen G1 en G2 gewaarschuwd dat hij warnings en dan game losses voor slowplay ging uitdelen. En elke keer als we 4 seconden pauzeerden voor de volgende play begon de judge ons op zijn horloge te timen. Niet echt bevorderlijk voor goeie plays te maken, maar ik heb zowiezo ook gewoon als een aap gespeeld en game 2 volledig weggegooid. De play van de revoker op hazoret te zetten was vanwege ensnaring bridge.

Score: 14-2-1 (29-13 in games)

 

 

 

Double Up Legacy Event (Part 2)

 

Op zondag nog een double up legacy side event gespeeld, kwestie van nog zoveel mogelijk uit het fanatic package te halen.

 

 

Round 1: Steff met Dredge

Die Roll: Loss.

Game 1: Ik mull naar 4, dredge doet zijn ding

Game 2: Ravager voor bridges weg te krijgen, thorn om flashback te voorkomen en een vault skirge met 2 overseers ernaast zijn genoeg om 3 ichorid en 2 narco’s te racen.

Game 3: Ik begin met t0 leyline en ze heeft geen enchantment removal ingeboard.

 

 

Round 2: Pedro met Land Tax

Die Roll: Loss.

Game 1: Land Tax + scroll rack en fow voor mijn chalice zorgen ervoor dat ik vrij snel doodga aan RIP + helm.

Game 2: Ik krijg hem naar 18, en heb een board die voor 17 damage doet met ravager + ballista. Hij ligt uitgetapt met een fetchland. Ik val met alles aan, hij denkt dat hij doodgaat als hij niet doet dus hij fetcht en probeert ravager te ploegen. In respons sac alles buiten ballista’s naar ravager en ravager naar ballista voor lethal.

 

 

Round 3: Intentional Draw

Note: Tegen de mirror voor de beste prijs voor ons allebei. We spelen nog een spelletje voor de fun dat ik win dankzij revoker op overseer, vault skirge en ravager die een lodestone aan de overkant racen.

 

 

 

Afterword

 

Al bij al een zeer geslaagd weekend, 2 boosterboxen dominaria + 6 boosters uit de side-events, 2500 dollar, 5 pro points en een invitation voor de pro-tour uit het main event. Op 4 dagen maar 3 matchkes verloren dus het deckje heeft zich zeker bewezen als een legit deck. Enkel spijtig dat de vermoeidheid + stress toch voor wat sloppy plays (en bijhorende losses) op camera heeft gezorgd.

 

Props

- De verblijfplaats, die naar goede gewoonte echt wel geweldig was en we te danken hebben aan het organiseren van Kristof

- 4de plaats halen op een legacy GP (duh).

- Extreem toffe en sympathieke mensen leren kennen, waaronder de uiteindelijke winnaar Gary Campbell.

- Het enthousiasme en cheers van iedereen die mee was (en soms zelfs van totaal onbekenden)!

- Het pizza-diner in de lokale pub na het toernooi, dat denk ik de meeste onder ons wel zal bijblijven.

- Met arcbound ravager kunnen spelen en broken artifact stuff doen in legacy.

- Een karn token laten alteren door Rk Post als aandenken voor deze GP (foto voeg ik later nog wel toe).

 

Slops

- Slechter spelen op camera dan zonder camera, anders was ik echt niet in top 8 geraakt.

- Verliezen door stomme fouten.

- Spelers die niet tegen hun verlies kunnen (gelukkig niet veel).

- 11 Keer tegen Deathrite deck spelen, waarvan 7 keer Grixis Delver.